Ask a question or write a comment

Comments (13)

  1. Pingback: Free Piano

  2. As one who has married an Estonian, the bread is #1 (mother in law makes the best, especially with bacon!)

    You need to explain “curd” to outsiders. Cheesy sweet creamy but granular filling?

    Sprat sandwiches are great, but usually they are pre-made in a glass case, and would be better if freshly made.

  3. Viimases KAMA tutvustavas osas võiks seda “sour milk” tõlkida hoopis buttermilk, mis tähendab petipiima ja mis ongi ju tegelikult tööstuslikult valmistatud hapupiim. Tegemist on ju sama asjaga, lihtsalt vanaema lehma piimast valmistatud hapupiim (petipiim) on parem. Siis jäävad ära need välismaalaste arusaamatuses esitatud küsimused, et miks te joote halvaks läinud piima.

    • Huvitav tähelepanek, tegin väikse muudatuse ja lisasin ka selle, mainisin ära ka keefiri, mida kasutatakse ka. Eks neile välismaalastele, kellelt sellist lauset kuulnud olen, lihtsalt maitseski see nagu halvaks läinud piim, sest ega ma ei öelnud neile, mida neile just ette tõin. Nii on ju põnevam!

    • Petipiim ei ole päris õige asi. Pett on niiöelda võipiim ja tekib võitegemise ülejäägist. Hapupiim aga on siiski hapuks läinud piim, kus paljunema hakanud on piimhappebakterid. Keefir saadakse aga piima kääritamise teel pärmiga.

    • Mõtlesin seda, et kilu on slaavi köögis praegu populaarne ning seetõttu seostatakse just pigem sellega. Küll aga tõesti, Läänemerel on neile ju ligipääs, nii et võib ka Eesti omaks nimetada. Täpsustasin ka üleval pool ja tänan linkide eest!

  4. Munavõi is one of the things that doesn’t get so much mentioned.
    and everybody talks about bloodsausage, forgetting to mention the blueberry jam you’d have to eat with it.
    And Kali of course, which is actually a rarity, as getting ones hands on a homemade kali is quite difficult. The same with Estonian homemade beer. Be careful though, those guys there in the countryside quite often overbrew that thing, so you might find bretty evil stories circulating after a pleasant evening of beer tasting.
    No wines here, even if the Põltsamaa small town is famous for it’s fruit wines.
    And if you go to a seaside place, then you’re likely to meet hundreds of ways of preparing different fish. Those people there had quite a lot of creativity there. No rotten fish however, so no reason for fear.

    • Thanks for the good ideas!
      I don’t know how could I have forgotten munavõi! It is amazing!
      I am personally not a fan of kali, thus I probably left it out, it is also made all over post-Soviet countries as well with those little yellow KVAS tanks in the middle of the streets.

      • 1. Kama with Haps (yoghurt style drink) is the best!
        2. bloodsausages are best with ligonberry (pohla) or cranberry (jõhvika)sauce.
        3. Curd cheese on Ameerikas tuntud kui “farmers cheese”.